Cosurile de fum din tabla

Dupa cum se stie, cosurile de fum sunt utilizate pentru evacuarea fumului rezultat in urma diverselor procese de ardere, dar si a aburului degajat de instalatiile termice. Totodata, cosurile pot fi fabricate din diverse materiale, precum caramida, piatra, inox, ceramica, tabla sau ciment.

O caracteristica importanta a cosurilor de fum realizate din tabla este aceea ca ele permit aerului din interior sa urce, asigurand astfel o circulatie eficienta a fluxului. In schimb, pentru ca aceasta circulatie a aerului sa se realizeze corect si complet, cosul de fum din tabla trebuie sa fie prelucrat si asamblat corespunzator. Orice gaura sau imbinare precara a laturilor foii de tabla va produce eliminarea unei cantitati de fum prin acele goluri, iar o alta parte a produselor ce trebuie evacuate va ramane in interiorul cosului.

Prin urmare, cosurile de fum fabricate din tabla necesita o atentie deosebita si o mentenanta corespunzatoare, incepand de la proiectarea instalatiei si pana la darea in folosinta.

Un alt aspect de care trebuie sa se tina seama in proiectarea unui cos de fum din tabla este inaltimea lui fata de acoperisul prin care patrunde. In conditii de vant puternic, un cos de fum din tabla cu o inaltime insuficienta va provoca intoarcerea unei cantitati de fum sau abur in interiorul cosului, si deci si al casei. Acest lucru va aduce cu sine situatii neplacute, incepand cu afectarea peretilor casei, pana la afectarea sanatatii locatarilor, prin intoxicatie cu fum.

Cosurile de fum din tabla prezinta si o serie de dezavantaje, de care trebuie sa se tina seama in alegerea tipului de cos. Aceste cosuri din tabla prezinta o sensibilitate crescuta la socuri mecanice si la actiunea factorilor meteorologici care, in timp, pot determina subtierea, ruginirea sau chiar gaurirea tablei.

Deoarece cosurile de fum din tabla au un pret accesibil, ele sunt preferate mai ales pentru spatiile rezidentiale si mai putin pentru cele industriale. Mentenanta cosurilor de fum din tabla presupune verificarea si curatarea lor de cel putin doua ori pe an, spre deosebire de cele fabricate din alte materiale, care necesita ingrijire anuala.


  Website realizat de: Open Web Design
Real Time Web Analytics